lördag 14 april 2012

Mot hemmet - ett halvglömt julminne

Skolan slutades med luciefest och stearinljusillumination, betygutdelning och en bedårande stor känsla av frihet för en hel månad framåt. Jag hade dagen förut gjort mina julklappsuppköp med ett allvar som om det gällt summor i mark i stället för penni, jag hade tio gånger tänkt över om mamma hade större behov av en penntorkare än av en pepparkaksform, om pappa hällre for genom sin glesa lugg med en hornkam än med en av guttaperka, och om älsta syster satte mera värde på en almanack än på en stenkolsbrosch. Sist fattade jag mitt beslut; min lilla julklappskassa förslog utmärkt trots sin anspråkslöshet: mor fick penntorkaren, far hornkammen och syster en almanack. Jag hade dessutom några kommissioner hemifrån, men de hade bara pliktens biintresse. Mitt största nöje var sedan att göra rum för min packning i Valkola-Mattis släde och att planera avresan med Matti själv till i morgon bitti före soluppgången.

Jag var på benen så tidigt att ingen ännu tänt ljus i huset, jag gjorde de sista förberedel- serna för avresan och gick till skolan en god timme innan det bestämda klockslaget för luciefestens början. Det var glädjen, som drev mig så obarmhärtigt ut i vintermorgonen, och jag blev icke en- sam om att vänta på skoldörrarnas öppnande. Tolv eller femton andra otåliga och frusna pojkar stampade jämte mig på trappan utanför skolan i den smällkalla, stjärnljusa morgonen. Min glädje och otålighet blandades med en liten känsla av skam, som besvärade mig, ty jag var den enda från de högre klasserna och nödgades nu här exponera min barnslighet alldeles som en nioårig förstaklassist. Det gick ändå för sig i mörkret, där ingen så noga kunde urskilja den andra. Jag tilltalade ingen, behöll en isande reserv och huttrade av köld.

Om en halv timme läste skolvaktmästaren flinande upp ytterdörrarna inifrån, och jag var den förste, som tände ljusen på de tre stora A-na i vårt klassrum. Det var mycket högtidligt att sålunda sprida upplysning i samma lärosal, där man lärt sig mottaga den annars, och klassrummet tog sig besynnerligt främmande och festligt ut i det skarpa ljusskenet. Men ljusen sutto icke stadigt i sina urhålkningar, och min bästa hälgdagshabit fick svåra fläckar av drypande stearin ...

Äntligen gick jag i min tur med klappande hjärta fram till katedern, där skolans myndige rektor stod och ruvade på en hel hög nyskrivna höstterminsbetyg. Jag fick mitt berömliga i uppförande, flit och uppmärksamhet, lät mitt betyg halka ned i barmfickan och gick med stel hållning, följd av hela skolans blickar, för att intaga min plats i ledet. Så följde en lång väntan tills alla pojkar passerat revy. Jag skyndade sedan på takten i avslutningspsalmen, så att jag alltid var en halv takt framom kamraterna, ilade genom Fader vår och Välsignelsen, höll väntansfull paus med psalmboken fromt framför ögon, som späjade efter rätta stunden att kunna störta ut, och jag blev en av de allra första, som sprängde skoldörren upp till den ljusnande morgonen. Så stark och så samfäld var rusningen, att jag likt en förladdning slungades vidare utför farstutrapporna av trycket från de många otåliga bakom.

En knapp halvtimme därefter satt jag redan, omklädd för resan och med den sista biten frukostmat i munnen, mellan fårskinnsfällarna i Valkola-Mattis släde. Solen gick just upp över den gamla gymnasiistaden, medan vi åkte Storgatan fram och passerade stadsporten. Samtidigt med mig gingo alla gästgiveriets hästar ut åt olika håll framför slädar med otåliga, hemförlovade skolpojkar, men jag hade triumfen att vara den förste, som klarerade stadsporten med klingande bjällror och en sprängande glädjekänsla högt uppe i halsen. Solen hade gått upp öfver tindrande rimfrostskogar och färgade dem blekröda. När vägen krökte sig, såg jag, utan besvär att vända mig i min stora päls, den gamla gymnasiistaden bolma ut en hel sky de skäraste rosor i den frostklara luften. De slingade och virade sig ur hundrade skorstenar; mörknade till vanlig rök, bleknade till vit sommarnattsdimma, strålade i purpur, stego allt högre och flöto slutligen bort i ett fint blomsterstoft högt, högt uppe för den vaknande nordanvinden. Över den vackra staden steg dess gamla, hemlighetsfulla borg, färgad svart och vit af frosten, men med tinnarna högförgyllda av morgonsolen. Och fast jag kanske saknade staden en helt liten smula, såg jag den likväl med förtjusning småningom skymmas undan av backar och talldungar, tills jag vid en sista krökning tog avsked av dess sista kännetecken, – det luftiga rosenmolnet långt borta över den glittrande skogen.

Och nu låg landet framför mig, hundramilsvitt, med snöiga, djupa skogar, ändlösa isar och tjugu graders köld över sitt dunmjuka, rena snötäcke. Släden knarrade enformigt, rimfrosten bländade, och hästen spådde med upprepade frustningar att vi voro välkomna hem. Valkola-Matti satt på kusksätet och spärrade ut med det högra benets storstövel, såsom stadgat bruk var bland alla skjutskarlar av god ton. Vår andedräkt avsatte rimfrost i våra pälskragar, och hästen var redan vit långt uppåt länden.

Valkola-Matti hade kommit tjugu mil genom snöiga skogar för att afhämta mig, och det var hans första stadsresa. Han inledde flere samtalom stadens härlighet, i det han vände sig halvt om på kusksätet, men jag var tankspridd ännu och svarade kort på hans anmärkningar med en van stadsbos överlägsna godmodighet. Mina tankar voro för upptagna av allehanda friska intryck, som ombytet förde med sig, och den vackra vinterdagens lätta luft lockade min fantasi till vådlig flykt genom oändliga, frostklara vidder.

Den dalade hastigt nog i staden, som vi lämnat nyss. Där fanns så mycket, som bekymrade och retade mig. När den första glädjen vid avskedet därifrån var över, togo tankarna fatt på staden igen. Nu hade, bland annat, det gamla gymnasiet för icke så länge sedan ändrat namn och lektionsplan. I stället för de gyllne uniformsknapparna med lyror, de blå syrtuterna och de vuxna studentlater, som den närmast föregående gymnasistgenerationen lade an med så stor självkänsla, och vilka förskaffat den ett så orubbligt anseende överallt, hade vi inga yttre tecken alls på vår värdighet. Vi hette nu och voro rätt och slätt lyceister, alldeles som förste, bäste pojkvasker på lägsta klassen. Och vi hade likväl kommit över fjärde klassen och voro både i kunskaper och år jämbördiga med de forna, avundade och upp- burna gymnasisterna! Det var en av mina största sorger, och jag vet att den vilade tung på mången annan sextonåring, som måste röka sin tobak i smyg och passa på att tömma sitt punschglas så, att lärarene ej fingo nys om det. Sådant hade aldrig bekymrat de gamla gymnasisterna.

Det djupa medvetandet om min orättfärdiga ringhet gav mig ingen ro, ty det var just ute på landet under ferierna som man kunde bära sin värdighet stoltast. Jag gav mig så hän åt min bitterhet, att jag nästan avundades kadetterna deras uniformer och självkänsla, fast det var långt under min värdighet. Och jag fann på intet medel att höja mig till den framstående ställning, som egentligen tillkom mig. Snölandskapen drogo förbi mig med sin strimma mörk skog i fonden, det ena efter det andra. Hästen gnodde i väg uppför backe och utför backe, fimmelstängerna rasslade, bjällran på seldonen höll takt till farten med nyckfulla, små ljud i backarna, men på slät väg med ett jämt och starkt klingande, som väkte eko, när det bar av in i grovskog eller en bärgsbrant råkade finnas i närheten. Min nästan jämnårige Valkola-Matti tuggade sin tobak alldeles fullvuxet och med vanans likgiltighet samt ägde en skicklighet, fullt ut så stor som hans egen fars, att sända sin bruna saliv famnslångt bort i snödrivan vid vägkanten. Han var avundsvärd, trots sin fåkunnighet, han hade långt större oberoende än jag, och min överlägsenhet gent emot honom avtog med kvadraten på avståndet från lärdomsstaden.

Bäst jag betraktade Matti på kusksätet, påminde han mig om en av mina studentbekanta i hemsocknen, en lång, trygg och säker teolog, som skulle prästvigas med det snaraste. Och så kom jag ihåg vilken karl denne varit redan som gymnasist på samma klass, där jag nu befann mig. Det var ju som nyss bliven gymnasist han en sommar hållit sin första predikan på själva predikstolen i kyrkan där hemma. Tänk, en själasörjare, en folkets lärare då redan, medan jag ..! En tanke flög blixtsnabbt genom min hjärna och kom mig nästan att draga ett andetag av lättnad. Varför kunde jag inte göra detsamma? Han var ju visst äldre den tiden än jag nu, men jag var lika långt kommen i kunskaper som han! Ett par år mer eller mindre gjorde föga till saken, endast man hade den sanna manliga öfvertygelsen om att kunna sprida kunskap om den Högste. Min övertygelse blev plötsligt så manlig och stor att jag nästan tårades. Här satt jag med min rika kunskap i kyrkohistoria och grekiska och avundades Valkola-Matti! Och då kände jag med ens hos mig ofantliga skatter av heligt vetande, dem jag kunde bibringa en andäktigt lyssnande åhörarskara.

Beslut och handling! Jag diskuterade redan i tankarna predikofrågan med farbror Ramsenius, pastorn där hemma. Jag satt självmedveten i den stora skinnsoffan i hans rum, och gubben gick nöjd, men litet förvånad av och an framför mig, lyssnande till mitt förslag. Han blåste röken ur sin pipa ut i ett stort moln, och jag bolmade tappert ur min. Gubben försvann helt och hållet i molnet, och likasom Herrens egen röst gärna talade ur moln i bibeln, lät gubbens nu helt tordönsaktig, när han sade:

– Ja ja, – det tål att tänka på! – Det tål att tänka på!

Jag var mycket nöjd med det beskedet. Mitt anseende inför Matti och inför sockenboarna skulle jag stadga på det mest storartade sätt, och jag såg Anna Ramsenii vackra ögon fästa med ett egendomligt uttryck på mig, när hon kom in och farbror själv omtalade för henne vårt beslut. Jag blev allt fastare i sadeln, jag växte ut till en väldig Herrans tjänare inom en minut, och min anspråkslösa lyceistståndpunkt låg långt, långt bakom mig i forntidens dunkel. Med Annas hand i min gick jag i kyrkan en morgon ett par veckor därefter, och jag önskade bara att det funnits en orgel där för att öka det högtidliga vid mitt uppträdande. Jag måste slutligen nöja mig med kantorns spruckna röst, isynnerhet som Anna lovade att högt understöda honom med sin vackra sopran. Jag hade aldrig egentligen älskat Anna Ramsenius förut, men nu kände jag att mitt livs lycka berodde av henne, och endast av henne. Den vissheten kom så plötsligt, att jag alldeles glömde min sista »flamma» i gymnasiistaden, henne, som jag ännu i går tillhört med hela min glödande själ.

Det blev ett stillestånd i mina äregiriga på samma gång som höga och andäktiga tankar, jag kände mig likasom dragen bort ifrån jordelivets ävlan och erfor ett lugnt och stort välbefinnande, en frid med mig själv som aldrig förr. Annas hand vilade allt fortfarande i min, och ifrån livets småsinne flydde vi två upp mot regioner, som liknade det övre partiet av altartavlan hemma i kyrkan, med små, leende kerubhuvuden och en översvinnelig, salig atmosfär av evig försoning och förlåtandets frid.

Då föll jag plötsligt ner från det övre altartavelpartiet i släden igen. Men mina föreställningar hade varit så sköna och fulla av lugn lycka, att jag gladde mig åt de två resedygn jag hade för mig, under vilka jag helt skulle få egna mig åt mitt stora värv. Mina tankar voro aldrig livligare och mina bilder aldrig klarare, än då jag satt varmt inbäddad mellan fällarna i släden och såg de vita snölandskapen liksom i dimma glida förbi min syn mil efter mil.

Just när jag som varmast gladde mig åt min rättighet att fantisera fritt, ville icke bilderna forma sig vidare. Det föll som en skymning över kyrkan med de lyssnande bönderna. Annas hand blev kall och gled ur min; min inspiration att tala övergav mig, farbror Ramsenius själv blev knarrig, och min hälgdagsstämning med små keruber, försoning och frid ville icke låta leka med sig längre. Jag började då välja text till min predikan för att gräva ned mig i detaljer, när helheten ej längre höll ihop. Men så gick det upp för mig att det var almanackan och icke jag, som föreskrev text på första söndagen efter nyår, då jag skulle hålla min predikan. Den upptäckten gjorde mig än kallare, och när Matti i detsamma vände sig om på kusksätet med en upplysning att vi nalkades middagsraststället, så föll jag ur min höga roll och snärjdes in i ett långt samtal med honom om allsköns alldaglighet. Den skojaren visste också att smickra mig med att jag blivit så gammal och allvarsam ..!

Inga kommentarer: